14 Haziran 2007 Perşembe

humanizm bunun neresinde?

iyi akşamlar. şöyle bir uğrayayım dedim..

hmm... uzun süredir yazmıyormuşum. bakayım neler çıkacak..


neyse biraz kafa kurcalayan, dandik birşeyler yazayım bugün..

insan neden savaşır? ilk savaş nasıl çıkmıştır? bu konu nereden geldi aklıma? babam bukadar güzel pasta yapmayı nereden öğrendi? bu sorulara cevap vermeye çalışayım.

savaş bildiğiniz gibi iki ülkenin erkekleri nin organize bir şekilde birbirlerini öldürmesiyle vuku bulan eylemdir. genellikle politik yanlışlıklar nedeniyle bazı insanların ölümüne neden olur. ama kimin aklına geldi bu savaşma fikri? yoksa bu doğamızdamı var?

bazı insanlar savaşın kıtlıktan çıktığına inanıyorlar. kıtlık çeken bir ırk, verimli toprakları olan bir halkın kendileriyle birşeyleri paylaşmak istememesinden dolayı kaba kuvvetle bu verimli toprakları ele geçirmek istemiş.. ama savaş çok daha eski değil mi? yani mamut eti yiyen bir ırk nasıl kıtlık çeker ve insanlara savaşır? üstelik bukadar büyük bir dünyada çok az sayıda olmalarına rağmen.

bana kalırsa doğamızda var gibi biraz bu.

biz ki sadece elimizde cilalı bir taş olduğu için diğer ırkları katletmiş bir ırkın torunlarıyız. homo sapien lerin neanderthal leri katlettiğini hatırlayın. tek suçları cilalanmış, sivri bir taşları olmamasıydı. bu böyle süregeldi..günümüze kadar.

artık kendimizi daha kolay tatmin edebiliyoruz teknoloji sayesinde. ne bileyim cnn canlı yayından veriyor mesela bazı savaşları..

sözümona hepimiz hümanistiz, savaşa karşıyız. peki bu canlı yayınlardan bu savaşları kim izliyorda bukadar rating rekoru kırıyor bu kanallar?

itiraf etmemiz gerekirse bir çoğumuzu heyecanlandırıyor savaş. orada insanların öldüğünü bilmek, ana haberlerde orduların son teknoloji silahlarını izlemek ruhumuzu okşuyor. benim verdiğim vergilerle alınıyor bunlar. ordumuz çok güçlü diye böbürlenesi geliyor insanın, gurur duyuyoruz..

herhangi bir sorunun çözümünü kuzey ırak a askeri bir operasyon olduğunu düşünüyor, atinayı kaç günde alırız geyikleri yapıyoruz. peki sorarım size hümanizm bunun neresinde?

1 yorum:

Unknown dedi ki...

genleriyle oynamak lazım